dijous, 12 de juny del 2008

Dóna canya al català! (segur que era "corda"?)

Com molt bé sabran, fa pocs dies la Directora General de política lingüística del govern balear Margalida Tous va enviar una missiva a una sèrie de companyies aèries que operaven a ses illes tot demanant-los que féssin servir també el català a les seves comunicacions amb els clients. Fins aquí tot normal si tenim en compte que el català és una llengua oficial. I coi, si operes a un terrotori determinat, què menys que adreçar-te als clients en la seva llengua.

Com molt bé sabran també, la resposta del director general d’Air Berlin Joachim Hunold va ser la d’escriure una editorial a la revista Air Berlin Magazin –revista a disposició dels usuaris de la companyia- frivolitzant amb l’idioma, gairebé enfotent-se’n, on fins i tot es permetia afirmar que "el castellà ja fins i tot havia deixat de ser una llengua oficial".

Sabran també que al marge de les moltes reaccions a la noticia (fins i tot s’ha creat una plataforma on hom pot exposar fàcilment la seva queixa ), l’en altres temps diputat i avui simple regidor per Esquerra a l’ajuntament de Blanes Joan Puig va escriure una entrada al seu bloc (una entrada al seu bloc personal!) on es va permetre afegir una hesvàstica nazi al logotip de la companyia. Certament desafortunat, és cert. Però home, no deixa de ser una entrada en un bloc personal d’una persona comú. D’aquesta entrada se’n va fer ressò tota la xusma espanyolista pre-democràtica del país veí. Fins i tot "la caverneta"

Cap d’ells no diu res sobre l’editorial d’Air Berlin ni la seva actitut vers el català.

Fa un mes i mig, el President del Consell d’Administració de Seat va proclamar que no tenien cap model de cotxe que portés per nom una ciutat catalana perquè “nosotros somos españoles”, tot afegint que tenien la fàbrica a Martorell perquè “no me la puedo llevar a Madrid”.
Algú ha sentit alguna disculpa? Algú ha llegit algun article en algun d’aquest mitjans cavernaris que he citat abans demanant al tal Franciso Garcia Sanz que rectifiqués?

La meva pregunta, doncs, és: perquè s’exigeix amb tanta insistencia a en Joan Puig que rectifiqui, i no es fa el mateix amb el president del Consell d’Administració de Seat? Ep, i que consti que no estic dient pas que l’actuació d’en Puig sigui de manual. Ni molt menys.

Senzillament que sorpren veure com de diferent és la reacció de certs sectors quan la víctima és el català.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

La resposta és ben sezilla i tu la saps ja que suposo que has llegit el llibre de'n López-Tena.

El món està estructurat al voltant del ESTATS.

Fins que no siguem un estat independent no ens menjarem un torró.

Ara, també afavoreix molt aquestes coses tenir un President de la Generalitat com el que tenim i estar governats (sic) pels socialistes (sic sic) catalans (sic sic sic).

Dessmond ha dit...

Molt ben vist això del prohom de la Seat. Francament no cal esperar cap alemany per posar-se fins el cap d'amunt. I aquí mai passa res.
Ara, també he de dir que en Puig podia trobar arguments més sòlids per empendre-les amb els d'Air Berlín. La paraula nazi no es pot fer anar tan alegrement. Perquè no és cert i perquè s'et pot tirar en contra.

Anònim ha dit...

Perquè si et passes un pèl amb els de la Seat et xapen la fàbrica de Martorell, foten al carrer 15000 treballadors, se'n van a fer punyetes desenes d'empreses que abasteixen la fàbrica i són catalanes i s'emporten la producció a l'Europa de l'est. Que en el fons, és el que volen.

VAG -grup VolksWagen- va comprar Seat per assegurar-se tota una xarxa de distribució a la península extensa i a un preu de quatre duros. Ara que els hi sobra la marca, venen Skodas a punta pala i Espanya és el segon mercat més important del grup a tota Europa -després d'Alemanya...- doncs ens tindran amb els collons agafats fins que una tercera marca vingui i compri la planta de Martorell.

És trist pensar que aquí Catalunya algú es pensés que aquests alemanys són uns càndids.

Anònim ha dit...

Amb el català passa com amb el sexe, la teoria és estupenda però a la pràctica anem tan cansades i ells tan estressats que un cop per setmana i vas que t'estrelles... i encara sense massa imaginació. Vull dir que, en teoria, tenim lleis que protegeixen la nostra llengua, però estem tan cansats que no cal culpar als alemanys o a qui sigui per l'ús que en fem. Exemples:
- Instituts de secundària, diuen que la llengua vehicular és el català.
- etiquetes en català? Quan? On?
- Cosmètics: van acompanyats d'uns fulls explicatius on apareix fins i tot el marcià, però no el català.
- Andorra, és un estat no? Doncs es parla portugués i espanyol...

Així que ja sabeu, continuarem fent sexe un cop per setmana i sense imaginació i no serà pas per culpa dels altres...

Anònim ha dit...

Us agradi io no esteu a ESPANYA i la llengua vehicular ha de ser el CASTELLÀ.

Per cert, penso viatjar amb AIR-BERLÍN.

Anònim ha dit...

De puta mare, Lluís, i dins d'espanya estem a CATALUNYA o Balears, i de llengües vehiculars n'hi ha DUES. Si no t'agrada ja saps, cap a Múrcia.

Sinblancaporelmundo ha dit...

Hola guapetonsísimo:

Et deixo un regalet per a tu i els teus amiguitos amb tot el meu amol:

http://www.youtube.com/watch?v=u_eacND2MLc

Anònim ha dit...

Sinblanca, si que aneu morts de gana els ejpañole que guanyant dos partits ja us esvereu. Espera al final home que encara faràs el ridícul

Sinblancaporelmundo ha dit...

Però Manolo, tu a la blogosfera, quin honor. Però si jo pensava que donaves suport a ejpéin... És que em sembla que m'he pres massa sidra aquesta nit, perquè ja fins i tot llig missatges del del Bombo en català.

En fi, siga com siga, si ens fotran abans o en quarts, ningú "nos quitará lo bailao" ahir a la nit.

Anònim ha dit...

Quan en el curs dels esdeveniments humans és necessari per a un poble dissoldre els vincles polítics que l'han lligat a un altre i prendre entre les nacions de la Terra el lloc separat i igual a què les lleis de la naturalesa i el Déu d'aquesta naturalesa li donen dret, un just respecte pel judici de la humanitat exigeix que declari les causes que el porten a la separació.

Sostenim com a evidents aquestes veritats:

que tots els homes són creats iguals, que són dotats pel seu Creador de certs drets inalienables; que entre aquests drets hi ha el dret a la vida, a la llibertat i a la recerca de la felicitat; que per garantir aquests drets s'institueixen entre els homes els governs, els quals obtenen els seus poders legítims del consentiment dels governats; que quan s'esdevingui que una forma de govern es faci destructora d'aquests principis, EL POBLE TÉ DRET A REFORMAR-LA O ABOLIR-LA i instituir un nou govern que es fonamenti en els esmentats principis...

Fragment de la declaració d'Independència dels EEUU dedicat al tal lluís, de bon rotllo.

Sinblancaporelmundo ha dit...

Cassandra, maca, més que grega sembles vuitcentista... Menuda parrafada...

I mentrestant les multinacionals de l'automòbil tirant a la gent tenint com excusa la vaga. Molt bé, visqui el tripartitt, viva z, visquin els naZionalistes.

Catalunlla, de culo, cuesta abajo y sin frenos.

Anònim ha dit...

Que pot ser et sap greu que els amiguets d'en "Josémari-jis-mai-fren" tinguin una declaració tan xula? Ah! quanta "ijnorancia".

I com que sóc molt educada no escriuré el que penso del teu nazi-onalisme...